Coreea de Sud legalizează adulterul

Coreea de Sud legalizează adulterul

Curtea Constitutională a Coreei de Sud a lovit în legea adulterului, al cărei statut vechi de 60 de ani prevedea ca cei care o încalcă să facă doi ani de închisoare. Cei nouă jurați au decis cu 7 voturi pentru și 2 împotrivă că legea din 1953 este neconstituțională.
“Chiar dacă adulterul ar trebui să fie condamnat ca fiind imoral, totuși statul nu ar trebui să intervină în viața personală a oamenilor,” a spus președintele Curții, Park Han-Chul.
A fost a cincea oară când Curtea a examinat legalitatea constituțională a legislației. Pedepsirea infidelității a făcut din Coreea de Sud una din puținele țări non-musulmane care privea infidelitatea maritală ca un act criminal.
În ultimii 6 ani, aproape 5.500 de oameni au fost închiși din cauza învinuirilor de adulter - numai în 2014 au fost 900. Dar numărul celor care au fost prinși și ale căror cazuri s-au definitivat cu închisoarea a început să scadă.
Dacă în 2004 au fost întemnițate 216 persoane pe motiv de adulter, în 2008 doar 42 au fost închiși pentru că au călcat strâmb.  În conformitate cu cifrele de la Parchetul de Stat, din 2008 și până azi doar 22 de persoane adultere s-au aflat în spatele gratiilor.
Evoluția descendentă a fost parțial o reflectare a schimbărilor sociale dintr-o țară în care modernizarea rapidă s-a bătut mereu cap în cap cu normele tradiționale conservative. 
“Concepția publică a drepturilor individului asupra vieții sexuale a dus la aceste schimbări,” a spus Park, în timp ce cita decizia Curții.
În aprilie anul trecut, Coreea de Sud a blocat versiunea coreeană a site-ului lui Ashley Madison, care se ocupa de lipeli în afara căsniciei, afirmând că este o amenințare la adresa valorilor familiei. Legea a fost întemeiată în credința că adulterul provoacă dezordine socială și destramă familii, dar criticii au insistat asupra faptului că e depășită de noile vremuri și că statul reprezentativ își depășește atribuțiunile băgându-se cu forța în viața privată a oamenilor.
In 2008, cazul care a făcut mare vâlvă și a dus la discuții publice a fost al unei foarte cunoscute actrițe coreene, Ok So-Ri, căreia i s-a dat o sentință de 8 luni cu suspendare pentru adulter.
Ok a făcut, fără succes, mai multe petiții la Curtea Constituțională, argumentând că,  în numele răzbunării, legea încalcă drepturile ei fundamentale de om.
In 2008, 5 dintre judecători au considerat legea ca fiind neconstituțională, spunând că adulterul poate fi condamnat din punct de vedere moral, dar nu este un act criminal. 
Inițial, legea a fost întocmită ca să protejeze drepturile femeilor într-o vreme în care căsnicia le permitea respectarea a prea puține drepturi legale, printre care faptul că nu aveau un venit independent de cel al soțului, iar divorțul le lăsa pentru toată viața cu un stigmat social.
“Dar asta nu mai are nici o relevanță acum,” a spus Kim Jung-Beom, avocat și specialist în legea familiei. “Pentru început, numărul femeilor infidele a crescut, și din anumite motive lesne de înțeles, această lege nu mai funcționa ca protecție a drepturilor femeilor, ci mai degrabă devenise o lege a punerii la colț a femeilor și a învinuirii lor,” a explicat Kim.
Tot el a punctat faptul că există alte legi care protejează femeile în căsniciile lor și oferă o împărțire corectă a bunurilor în caz de divorț. 

Comments

Popular posts from this blog

Top 10 melodii pentru sex

Behind the scene. Cum arată mulajul făcut după sânii starletei Kendra Lust

IDEE DE CADOU: Vibratorul pentru bărbaţi